Skip to content

Chicago Afrobeat Project

декември 7, 2008

Обикнеш ли веднъж афробийта, невъзможно е да го разлюбиш!

Когато преди години „срещнах“ Fela Kuti, си наумих да сглобя по-голямата част от пъзела, разкриващ този свят. Не след дълго се убедих, че винаги остава поне едно парче, което ми убягва. И че интернет не е всезнаещ. Установих, че задачата е непосилна, ако не пътуваш и най-странното е че това не ме сломи, напротив – само подсили желанието ми да разширявам и затвърждавам знанията си за тази музикална култура.

Оказа се, че освен родените и закърмени в западната част на Африка музиканти, съществуват редица последователи от Америка и дори Европа, които не по-малко от слушателя копнеят тази музика и много повече – правят необходимото за запазването на традицията, служейки си със завещаните изразни похвати.

В същността си афробийтът съдържа много елементи – от ритуалните барабани и специфични перкусии до внесените от Fela Kuti в резултат на експериментиране фънк и джаз аранжименти. Би могло да се предположи, че всяка следваща и наситена с импровизации тема  ще отегчи човек, но това практически не се случва.  Въпреки, че този музикален жанр е като наниз от стилове и добива огромна популярност през 70-те, той не става комерсиален. И макар мнозина да са повлияни в творчеството си от него, днес само шепа хора продължават да го поддържат и разгарят.

Миналата година ви представих скитащите из Европа Aiff, а в тази публикация находката е щатска и недвусмислено наречена Chicago Afrobeat Project. В интервю членовете на формацията признават, че ползват основата на класическия афробийт, която обаче се стараят да доразвиват. Дали тази музика ще прогресира и до каква степен е трудно да се прогнозира, но сигурно е че спрямо едноименния албум от 2005, в настоящото издание Move To Silent Unrest ще открием много повече джаз и не по-малко афрофънк. Освен, че и двата албума са очевидно високо оценени, струващи си слушането, същите се явяват и задължителна придобивка за малцината взискателни фенове! 

Ето и две от шестте теми, предоставени от музикантите на сайта им:

Superstar Pt.7 – вдъхновяваща афроджаз интерпретация на парчето, създадено от канадеца Kevin Brereton а.к.а. K-OS през 2002 г.

BMW feat. Fareed Haque

* ако това ви допада потърсете и Fanga – Natural Juice

Advertisements
No comments yet

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: