Skip to content

Classical or Experimental ?

октомври 17, 2007

Слушал си за Шопен, Лист, Бах, Моцарт, за Верди, Пучини, Равел, слушал си, ‘ма може и да не си чул (съвсем като в диалога между Wesley и Woody в White Men Can’t Jump) – пък тези са от „обща култура“. На по-късен етап, докато си рупал пуканки безметежно (това нЕма общо с културата, уви), си „срещнал“ Мориконе, Манчини, Сакамото или дори Дани Елфман. Не внимаваш ?!

Накратко – става дума за композитори – слушаеми, неслушаеми, абе всякакви, но световни! Този път ще те сблъскам с такъв, който прелива от едната муз. крайност в друга с такава лекота и охота, че чак е достоен за възхищение (според мен). Не е от първите изброени, нито от вторите, по-скоро попада в онази група на „неконвенционалните оръжия“, с разликата че нищо не съсипва след себе си!

Освен всичко останало, и не на последно място, György Sándor Ligeti е европеец и почти съсед, което ме кара да забода още една точка за континента! За жалост напоследък не е между живите и най-малкото, което може да ти причини е bonus към културното ти обогатяване.

off: Учителите са в стачка, пък и за тях все някой ще напише, а културата си човек сам я гради…

Advertisements
No comments yet

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s

%d bloggers like this: